Útmutató,hogy 6 órát mivel tölthetsz el tartalmasan Győr városában.

Emberek ezrei írnak utazásról blogot, olyanok is akikről sohasem gondoltad volna. Valószínű ilyen vagyok én is.

Hogy kinek és miért íródnak? Megtudhatod ha elolvasod legelső bejegyzésem, " Utazzunk 60 felett? Soha nem késő! "

Július 08 csütörtökön Győri kirándulást terveztünk.Most a Zónázó Budapest Déli pályaudvar-Győr vonatot próbáljuk ki.

Nem ajánlom, 65 perc késéssel indult, bár 0 Ft, így Győrből már Railjettel jöttünk. Még egyszer nem szerettünk volna hasonló élményt átélni. Pótjegy 508.-Ft költséget jelentett.Pontosan érkezett a Keletibe és fantasztikus élményt adott. Ezt a színvonalat szívesen fogadnánk utazásaink során.

A pályaudvaron szintén nincs turista tájékoztató, de az információs iroda felismerte ezt a hiányt és mint kiderült a Látogatóközponttól ( www.latogatokozpontgyor.hu ) beszerezték a belváros térképét.

gyor_gyor_felirat.jpg

Komoly segítség, hogy zökkenőmentesen indulhat az ember felfedezni a várost.

A pályaudvartól 5 perces séta a belváros.Első épület a Városháza, a XIX. századfordulóján épült, eklektikus épület a város szimbóluma.

Tornyának zenéje elbűvölő.

gyor_varoshaza.jpg

Továbbhaladva, a Baross Gábor úton jobbra, a Bajcsy-Zs. úton megláthatjuk a Győri Nemzeti Színházat, amely oldalfalát Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik. Egyben a nemzetközileg elismert Győri Balett otthona is.Rendkívül látványos, érdemes körbe sétálni. 

gyor_szinhaz_vasarely.jpggyor_szinhaz.jpg  

Visszatérve a Baross sétáló utcára, a McDonald után található a két szintes Látogatóközpont .Színes kiadványokkal felszerelkezve jó tanácsokkal ellátva indultunk tovább.Belvárosi séta tippek található a prospektus utolsó oldalán, a térképen pontosan jelölve a nevezetességeket, így ezt az útvonalat járjuk tovább.

A Király utcában megtaláljuk Napóleon szálláshelyét, amikor Győr városában tartózkodott.gyor_napoleon_haza.jpggyor_napoleom_tabla.jpgBécsi kapu tere felé visz az utunk, ahol a Karmelita templom és a hozzá kapcsolódó rendház, ami 1721 és 1725 között épült.

gyor_becsi_kapu_karmelita_templom.jpggyor_karmelita_templom_belseje.jpg 

A Bécsi kapu tér közepén áll Kisfaludy Károly szobra.

gyor_kisfaludy.jpgA tér mellett a győri vár erődítménye, Bécsből hozott díszágyúk sora tökéletes pihenőhely.

A térről indul és érkezik a városnéző kisvonat, amire fel is ültünk 1200.-Ft/ fő .

Nem javasolom, a hangszóró tájékoztatását teljesen elnyomja a "mozdony" zaja,nem beszélve arról, hogy sok helyen építkeznek,felújítanak és a vonat semmi különleges látnivaló közelébe nem kerül.

 

A Széchenyi tér elvarázsolt. Impozáns barokk tér és épületei a város életének rendezvényeinek központja. Megcsodálhattuk az Esterházy-palotát, a Vastuskós-házat, az Apátúr-házat, Mária-oszlopot,a Bencés épületegyüttest.

gyor_bences_teljesbe.jpggyor_szechenyi_ter.jpggyor_szogelos_haz.jpggyor_belvaros.jpg ,Egy kényelmes sétával vissza is értünk Győr vasúti pályaudvarára, ahol a Railjettel rövid idő alatt Budapest Keletibe érkeztünk. 

Úgy gondolom unokáimmal rövidesen vissza jövök. 

Sok érdekességet ,látnivalót tartogatott a város. Érdemes felfedezni!