Belvárosi séta Győrben, unokákra szabva.

Két fiú unokám szerencsés nagymamája voltam a múlt héten, mert a nyári szünetben együtt tölthettünk egy hetet.

Már régóta tervezgettük,hogy vonatra ülünk és elmegyünk egy nagyvárosba,mert, bár Dani 11 éves, Gábor pedig 10, mivel négyen vannak testvérek, szüleik nem könnyen szánják rá magukat egy vonatos utazásra.

Így én vállaltam fel ezt a kihívást,igaz csak két gyerekkel,de ha együtt vagyunk mindig hihetetlenül jó érzés látni a gyerekek örömét és rácsodálkozását mindenre.

Esztergomban élnek és bár nagyon okos és vagány unokákkal áldott meg a sors, még az is tetézi az örömömet,hogy -talán a nagycsalád hatása miatt-,ők mégis önfeledten tudnak mindennek örülni.

A városnézés velük így nemcsak városnézés volt számomra, hanem felejthetetlen élmény és remélem, hogy ezt ők is így érzik.

Előzetes tanakodás után városnéző túránk úticélja Győr városára esett.

A Keleti Pályaudvaron vettük meg a jegyeket a Railjet-re.Ez a modern csodavonat Budapest és München között közlekedik és Győrben is megáll. Összesen 7980.- forintot fizetünk hármunknak a retúrjegyért.

railjet.jpg

A két fiú annyira élvezte az utazást, mintha nem is vonaton, hanem űrhajóban ülnénk. Habár egy űrhajó kicsit másképp lő ki, mert mi pár percig észre sem vettük,hogy elindult a vonat, annyira csendes volt.

Dani, és Gábor folyton kijárkáltak a mosdóba, mert rettenetesen élvezték a 21. századi modern technikát. Élmény volt számukra az önműködő ajtónyitás, a sétálgatás fel és alá, a képernyő figyelése, ahol percre pontosan úgy kapjuk a tájékoztatást, mintha a levegőben lennénk.

railjetwc.jpg

Így aztán az alig másfél órás út perceknek tűnt, jó kis móka volt a gyerekeknek, egyszóval kicsit nehezünkre esett elhagyni a vonatot.

Az állomást magunk mögött tudva rutinosan a látogatóközponthoz vesszük az irányt. 

Itt újabb kaland vár ránk,a városfelfedező interaktív játék, amit persze, hogy nem lehet kihagyni. Dani bátran felpattan egy "szobakerékpárra" és amint elkezdi tekerni és egy TV képernyőn láthatóvá válik a sétaútvonal és megmutatja, hogy merre vegyük az irányt és milyen látnivalókat érdemes megnéznünk.Ha gyorsabban teker,a képernyőn is gyorsabban megy a film, gyorsabban tudjuk megtenni a virtuális sétát.

interaktiv.jpg

     

Figyelem nagyszülők! Fontos információm van, feltétlenül váltsátok ki a gyerekeknek a "KAJLA útlevelet", mert így a vonatjegy ingyenesen és még sok más kedvezményt igénybe lehet venni kiállításokon és múzeumokban. Mi sajnos csak utólag váltottuk ki, de legközelebb már élvezhettük az útlevél minden előnyét.Ki is használtuk amennyire csak lehetett.

kajla.jpg

Én csak üdvözölni tudom ezt a kedves kezdeményezést. Meg szeretném jegyezni, hogy Olaszországban a vonaton és a helyi közlekedési eszközön való utazás automatikusan ingyenes a gyerekeknek. Ausztráliában a múzeumokban sem kell fizetni a látogatóknak és ami még jobb, nincs korhoz kötve.

Utunkat a győri sétálóutca, a Baross utca felé vesszük, ahol a "Csónakos szobra"  az első megállónk. A két fiú, helyet foglal a csónakos csónakjában. Nagyon tetszett nekik a lehetőség.

csonakos.jpg

A Király utcában keressük Napóleon szálláshelyét és ágyúgolyóját, az 1809-es csata apropóján járt itt.

napoleon_szallashelye.jpg

 

A Bécsi kapu téren magasodik Kisfaludy Károly szobra, aki Győr közelében Téten született és bronzszobrához több legenda fűződik.

Szemügyre vesszük Kisfaludy alakját, kezében jegyzetlapokat és írószerszámot (pennát) pillanthatunk meg. A legenda szerint még halála után is "kísért", pl. kevéssel nyolc óra előtt körülnéz a téren, és felírja a későn érkező diákok nevét.

Papírján külön"feljegyzést vezet" a téren tilosban parkoló autókról is, amit a szomszédos utcában található irodába azon nyomban el is juttat.

Halála után tehát még számos városi megbízatás várja a neves magyar költőt és drámaírót.

kisfaludy.jpg

A győri vár erődítmény a XVI-XVII századból származik, ágyúk sorakoznak, amiket meg lehet lovagolni.

A következő látványosság a Vaskakas, mely ismert szimbóluma a városnak és a Káptalandomb lábánál fedezhetjük fel.

A törökök 1594-ben elfoglalták Győrt, amikor a Vaskakast széljelzőként állították a Dunakapu térre, A megszálló sereg vezetője hitt abban, hogy a vár bevehetetlen és büszkén azt jósolta, hogy Győr akkor lesz ismét keresztény kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és az alatta lévő félhold teliholddá változik.

Négy év telt el amikor a vár visszavételére vonuló magyar sereg elérte a Fehérvári kaput, amikor egy bátor cipészinas felmászott a vaskakashoz, és az éj leple alatt ott várakozott egészen napfelkeltéig. 

A hajnali derengésben akkor trombitájával utánozta a kakaskukorékolást és mivel a felkelő nap sugaraiban a félhold teliholdként pompázott, a törökök azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett, istenük a magyarok pártjára állt. 

A nagy pánikban felrobbantották a lőporos hordókat, megpecsételve ezzel a csata sorsát.

Itt most az én unokáim is elkezdtek kukorékolni, ismét vidám pillanatokat éltünk át.

vaskakas.jpg

 

Található még  közelben a  Pulzus-szobor, Mosoni-Duna felőli oldalon.Öt éve adták át Pál Zoltán különleges alkotását, ami szintén a Dunakapu teret díszíti. A hatalmas forgatható lencse egyszerre tükrözi és befogadja a teret, a várost,az embereket, így nyújtva folyamatos élményt ad az arra járóknak. 

Természetesen nem maradhat el a szelfi, de ez most igazán egyedi, hiszen egyszerre sikerül elölről és hátulról látni magunkat a fotón.   

lencsevicces_szelfi.jpg

Nemsokára felfedezzük az óriási szódásszifont is, mely Jedlik Ányosnak köszönhetően a nagyüzemi módon előállított szódavíz jelképe, férfiak által különösen közkedvelt ital, a fröccs, nélkülözhetetlen összetevője. Köszönhetően a győri bencés szerzetesnek, Jedlik Ányosnak, aki tanár és fizikus és aki feltalálta a szikvíz  előállítását. Korábban az ásványvíz számos kolostor szerzeteseinek közkedvelt itala volt, amit sokszor nagy távolságról kellett szállítani.Az akkori útviszonyok között, amik mellett a mai kátyús útjaink is elbújhattak volna, a sok hepehupa miatt kirázódott    szénsav a vízből. Ennek orvoslására Jedlik feltalálta a nagyüzemi szódavíz gyártását, amit már csak egy lépés választott el a közkedvelt fröccstől.

Olyannyira népszerű ez az ital, hogy tiszteletére Győrben, évente Fröccsfesztivált rendeznek.

A Széchenyi téren mi sem hagyhatjuk ki, de mi csak szörp fröccsöt iszunk.

szodasszifon.jpg

 

Itt a téren található a Vastuskós ház, nevét a sarkához erősített, szögecsekkel kivert vastuskóról kapta. 1833-ban Zittrisch Mátyás fűszerkereskedő vette meg, és üzleti cégérnek egy vaslemezekkel bevont fatörzset állított a ház sarkához a bécsi "Stock im Eisen" mintájára. A hagyomány szerint a vándorló kézművesinasok itt tartózkodásuk tanúsítványaként egy-egy szöget ütöttek a tuskóba. 

vaskapuhaz.jpg

vaskapu_vasszogei.jpg

 

A Széchenyi térhez kötődik a Lőcsei fehér asszony legendája is.

Jókai Mór ismert regényhősnője Korponainé Géczy Julianna 1713. áprilisától a Rákóczi Ferenc utcai régi városháza börtönében raboskodott. Azzal vádolták, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején segített az ostromló császári csapatok kezére juttatni Lőcse városát. Szerepe valójában csak diplomáciai volt, a propaganda szerint azonban az ő árulása miatt esett el a város.

Hosszas bírósági eljárást követően 1715. szeptember 25,-én a győri piactéren, a mai Széchenyi téren a tömeg szeme láttára lefejezték. 

Történetét Jókai Mór örökítette meg "A Lőcsei fehér asszony" című regényében.

Megpróbáljuk elképzelni fiúkkal a kivégzést, elég szomorú történet, kicsit el is komorodunk.

locsei_kivegzes_helyszine.jpg

A patikát mindenképp útba kell ejteni mert elfogyott a gyógyszerem, szerencsére nem elgurult.:-) 

Itt fedezzük fel az "Aranyhajó-cégért", Schima Bandi győri iparművész alkotását ( 1938), akinek levelét, a legenda a hajótest szerint még mindig őrzi az utókornak.

aranyhajo.jpg

Óriási fagyizás és játszóterezés következik,majd indulnunk kell a vonatállomás felé.

A Városháza előtti szökőkútnál megpihenünk, előtte a 2016-ban megújult szökőkút-at csodálhatjuk, mely Győr három folyójának szimbóluma. Itt Győrben a folyók városában találkozik a Mosoni Duna, a Rába és a Rábca. A kút naponta többször zenél, az esti órákban azt mondják pompás kivilágításban gyönyörködhettünk volna, ha még maradunk.

De sajnos vár bennünket a Railjet, irány vissza Budapestre!

Rengeteg élménnyel gazdagodva vonatoztunk haza,  fiúk a sok élménytől, én a fáradtságtól alig bírunk elaludni.

Nagyon szép nap volt!

Köszönjük Győr!