Utazz egy napra és nézd meg Pécs félelmetesen csodálatos látnivalóit.

Július 7-én ,szerdán Pécs volt az úti célunk,  Erikával,az útitársammal.Kedden megvásároltuk a pótjegyeket, oda-vissza 1070.-Ft. Budapest Keleti Pályaudvarról indulunk, amit érdemes megtekinteni, ha már ott van az ember. Freskóit Lotz Károly és Than Mór készítette.

keleti_fresko.jpg

A MÁV START jelesre vizsgázott, a késés minimális volt.

pecs_vasutallomas.jpg  Megérkezve az állomásra pozitív élményeket okozott azzal is,hogy patyolat tisztaság volt az egész pályaudvaron. 

Turista információ itt sincs.

A város 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lett,emiatt is furcsa ez a tény, de még a városban sem találtunk sehol, ettől még lehet, hogy van sőt biztos.

Borsózöld színű autóbuszok közlekednek, kedvesek segítőkészek az emberek. 

A " 4 -es " számú járművel el is jutunk első helyszínre a Zsolnay negyedbe, amit 2014-ben hungarikummá nyilvánítottak.

A 11 milliárd forintos beruházás során felújították a Zsolnay család egykori gyárépületeinek és lakhelyének területét,mely Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt.

A világhírű kerámiagyár  területén új tartalommal él tovább a Zsolnay örökség.

pecs_zsolnay_tabla.jpg

5 hektáron, 15 védett műemlék épület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat. Hangulatos kávézók,kézműves boltok és éttermek találhatóak a negyedben. 

A nyugdíjas belépőjegy ára 3900.- Ft , ezért 9 kiállítást nézhettünk meg. 

pecs_zsolnay_negyed_1.jpgpecs_zsolnay_negyed2.jpgpecs_zsolnay_kemeny.jpgpecs_zsolnay_negyed_hidja.jpgpecs_zsolnay_vartak_a_targyak.jpgpecs_zsolnay_vaza.jpgKiemelném Gugyi-gyűjteményt, a Zsolnay család történetét bemutató ,illetve a Rózsaszín kiállítást. Itt van működő Planetárium, akusztikájáról híres Kodály Központ, ezen kívül is annyi látnivaló, hogy ide még muszáj lesz visszajönni. 

Piknikezésre kijelölt területen éltünk is a lehetőséggel. 

Irány a belváros, Dzsámi és a Széchenyi tér, ahol a Virág cukrászda helyben készített görögdinnye fagylaltjával hűsítjük magunkat.

pecs_zsolnay_kut_dzsami.jpgCsontváry múzeum, 750.-Ft a nyugdíjas belépő.Grandiózus festményei Csontváry Kosztka Tivadarnak elvarázsolt bennünket. Élénk színei, fény-árnyék hatások, a Magányos cédrus, Baalnek, Nagy Tarpatak.

pecs_csontvary.jpgBrutális lakatfal van a múzeum közelében, ahová a szerelmesek helyezik el a monogramjukkal ellátott lakatot.

pecs_lakatfal.jpg

  Székesegyház legismertebb épülete a városnak. Gyönyörű neoromán stílusban 1880-as évben készült el.

Székely Bertalan és Lotz Károly festményei díszítik.

1991-es pécsi látogatásakor II. János Pál pápa "Basilica minor " rangot kapott itt. Jelenleg az egyik fele beállványozott így folyamatos a felújítása.

pecs_szekesegyhaz.jpgpecs_szekes_belul.jpgSzínház és Király utca Pécs sétálóutcája.

A Nemzeti Színház 1895 óta várja a színházat kedvelőket.  

pecs_szinhaz.jpgSzecessziós stílusban épült Palatinus Hotel, bárok, cukrászdák, üzletek , kávézók csábítják az idelátogatókat, érdemes itt elidőzni, megpihenni. pecs_palatinus.jpg A Zsinagóga épületét, ami romantikus stílusnak örvend kívülről sikerült megcsodálni.

pecs_zsinagoga.jpgEnnyi fért bele egy napba, mert vár az Intercity, hogy estére visszaérjünk a fővárosba.

Most már értem miért tartják az egyik legszebb magyar városnak Pécsett.

Ide vissza kell jönni! 

Szeretettel ajánlom, hogy vegyétek fel a listára és mielőbb nézzetek szét ebben a gyönyörű városban.Megéri!